Clicky

Gouden tip: Padlet werkt altijd

Tijdens de opleiding social media en leren die ik vorig jaar volgde, was duidelijk dat we allemaal fan werden van verschillende social media tools. Dat is logisch ook, want we werkten allemaal in andere contexten aan verschillende vraagstukken. Er was echter een uitzondering; de Padlet wall.

Helvetica always works

Grafisch ontwerpers die vastlopen in de typografie kiezen vaak voor Helvetica, dat veelzijdige, klassieke lettertype. Ik las dan ook ooit de uitspraak ‘Helvetica always works’. Die uitspraak zou ik willen vertalen in: weet je niet meer wat voor tool je in kunt zetten? Neem een Padlet wall.’

Helvetica

Wat is een padlet wall?

Padlet is een digitale versie van een brown-paper, of een metaplan-bord, waar je ‘geeltjes’ opplakt.
Maar wat maakte nu dat we allemaal zo enthousiast waren over deze tool?

  • Hij is gratis. Het is helemaal niet erg om voor goede tools te betalen, maar het duurt soms even voordat je weet of de tool het geld waard is.
  • Met twee klikken maak je een muur aan, zonder dat er ingewikkelde inlogtoestanden nodig zijn.
  • De link van de door jou aangemaakte muur kun je zonder problemen opnemen in  een platform als je daar mee werkt, maar ook in een mail of linkedIn-groep oid.
  • De mensen die berichtjes gaan plaatsen hoeven zich niet eerst ergens te registreren maar kunnen er zo in, en dan aan het werk.
  • Hij werkt erg makkelijk, je klikt erop en er verschijnt een nieuw memoblaadje waarop je je boodschap kwijt kunt.
  • Er kan asynchroon gewerkt worden.
  • Er kan met de memo’s geschoven worden, ze kunnen dus bijvoorbeeld gegroepeerd worden.

Padlet

Een generieke tool

Een padlet wall leent zich dus voor allerlei vragen en activiteiten die je in F2F-bijeenkomsten met ‘geeltjes’ zou doen. Ook omdat je in een aantal stappen kunt werken. Het is goed denkbaar dat je bijvoorbeeld 4 dagen de tijd geeft om ideeën te posten, dat je dan de geposte ideeën clustert of laat clusteren of bijvoorbeeld in een COCD- box plaatst etc.

Sharing is Learning

Maar hij leent zich ook om snel met elkaar kennis te delen en dat zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld lessen die getrokken worden uit een bepaald voorval. Als iedereen zijn persoonlijke les plaatst, is snel duidelijk wat de groep als geheel geleerd heeft.

Kortom een zeer simpele en laagdrempelige tool, met veel toepassingsmogelijkheden. Ken je hem niet probeer hem eens, dan wordt je zeker ook fan. Padlet is net als de Helvetica, hij kan overal voor gebruikt worden.

Vraag?

Heb jij ook zo’n favoriet? Zo’n tool die je bijna altijd in kunt zetten? Ik hoor het graag.

Geplaatst in: Blogs, Home
Marguerithe de Man

Over de Auteur:

Marguerithe de Man werkt bij Sioo als programmamanager: een schaap met 5 poten. Zij houdt zich bezig met de inhoud van programma’s (organisatie-, verander- en interventiekunde), met het ontwerp en de realisatie ervan en met het managen van de tijdelijke werksystemen die daarbij horen. Bovenal typeert zij zich als ontwerper, blijkt ook haar dit jaar verschenen boek ‘De ontwerpfactor, werkboek design thinking voor de veranderaar’. Marguerithe heeft zich de afgelopen tijd veel bezig gehouden met de mogelijkheden van social media bij leren en veranderen en met name die ervaring zal ze hier delen.

Plaats een reactie

Please insert the signs in the image:

AANMELDEN NIEUWSBRIEF