Clicky

Door september 2, 2014 0 Reacties Lees meer →

Het oog (& oor) wil ook wat! 5 tools om zelf audiovisueel lesmateriaal te maken

Collega blogger Ellen Schuurink gaf in haar artikel het belang van video en beeld in educatie al aan. Volgens de piramide over leerrendement van David Sousa leren we 10 procent van wat we lezen, 20 procent van wat we horen, 30 procent van wat we zien en 50 procent van wat we zien én horen.

Audiovisuele leercontent is niet meer weg te denken uit onze wereld. Van kind op de basisschool tot werknemer die deelneemt aan MOOC’s om de kans op een droombaan en CV te verbeteren. Best een uitdaging om als leraar, trainer of spreker te zorgen voor aantrekkelijke (online) informatieoverdracht voor jouw publiek. Geen zorgen: hier zijn 5 gratis tools om zelf (audio)visueel lesmateriaal te maken.

1. Canva: ‘design for dummy’s’-tool

‘Amazingly simple’ noemen de makers het. Met Canva hoef je geen ontwerper te zijn of iemand in te huren om een design van een website of poster te maken. Je kunt een template kiezen en met ‘drag-& drop’ elementen verplaatsen en teksten aanpassen. Niet alleen handig voor poster, maar ook voor blogartikelen en het ontwerpen van je eigen lesboek. Ok, je hebt wel de laatste versie van Chrome of Firefox nodig. Maar dan heb je gratis toegang tot Canva. Wie wil kan, voor een klein bedrag, zoeken in meer dan 1 miljoen stockfoto’s, grafische elementen en letterfonts. Maar je kunt ook je eigen foto uploaden.

Canva

2. Movenote: presenteer met video via je webcam

Een nog vrij onbekende Finse start-up, maar leuk en handig. Movenote is een cloud-functie waarmee je makkelijk een presentatie kan opnemen. Bij het aanmaken van een gratis account vraagt Movenote toegang tot je webcam en microfoon. Daarna kan je een powerpoint- of keynote-bestand uploaden en deze zelf presenteren alsof je voor publiek staat. Sla op of stuur het bestand direct naar je Gmail. Check hier de infomercial.

Movenote

3. 9slides: lesgeven op afstand

Alsof je in de zaal aanwezig bent en de lezing echt beleeft. Dat is je ervaring met 9slides. Met deze cloud-dienst kan je videopresentaties maken en posten. Het publiek kan de video en presentatie op een tablet of pc/Mac bekijken. 9slides biedt ook analyse van de bezoekcijfers en insluitcodes voor het delen van je presentatie. Op hun blog tref je handige tips aan. Na 30 dagen gratis toegang wordt 9slides een betaalde service.

9slides

4. Udemy: geld verdienen met je eigen online cursus

Met 3 miljoen studenten en 16.000 online cursussen is Udemy een enorm e-learning platform. Het is een dienst waar mensen een eigen cursus kunnen maken en verkopen. Op het platform zijn momenteel nog weinig Nederlandse trainers te vinden, waardoor het handiger is om alles in het Engels te doen. Dan heb je meer kans op publiek en inkomsten. Hier tref je de checklist aan voor het creëren en publiceren van een cursus, en tips voor het opnemen van een eigen video.

Udemy

5. Venngage: maak prachtige infographics

Een Canadese start-up uit 2012 en een heel handige tool om infographics mee te maken. Selecteer uit vele gratis templates en sleep vervolgens pictogrammen, logo’s, iconen, grafieken of vormen naar jouw template. Je kunt ook je eigen beelden en achtergronden uploaden en de infographic zelfs animeren. Zo wordt droge data aantrekkelijk gepresenteerd.

Vanngage

Geplaatst in: Blogs, Home
Marie-Louise Kok

Over de Auteur:

Marie-Louise Kok is bedenker en oprichter van de prille startup Ucourse, van mediabedrijf Sanoma. Ucourse.nl is een online marktplaats voor trainers en biedt E-learnings en videocursussen over tal van onderwerpen. Daarvoor werkte ze bij Libelle Academy, een brand extention van Libelle. Ze ontwikkelde samen met auteurs en redactie E-learnings en online workshops over zaken die vrouwen bezighouden. Sinds 2012 doet ze onderzoek naar diverse LMS-en, E-learning tools, online consumenten- en trainergedrag. Note: foto door Anja van Wijgerden.

Plaats een reactie

Please insert the signs in the image:

AANMELDEN NIEUWSBRIEF