Clicky

MOOC Exploring Social Learning

MOOC Exploring Social Learning start op 18 mei 2015

Wat is Social Learning?

Onder Social Learning scharen we allerlei interacties en leervormen waarin mensen met en van elkaar leren. Dat kan via Social Media maar net zo goed via bijvoorbeeld face-to-face contact. Social Learning wint aan belang in een maatschappij waarin de hoeveelheid informatie snel groeit én deze informatie steeds gemakkelijker toegankelijk en deelbaar wordt. Voor actieve professionals wordt Social Learing in toenemende mate dé manier om bij te blijven en mee vorm te geven aan nieuwe ontwikkelingen.


 
 
 
LOGIN HIER 

REGISTREER HIER

In de MOOC Exploring Social Learning verkennen we definities, betekenis en (on)mogelijkheden van Social Learning. We doen dat in hoge mate via Social Learning, door vragen en ervaringen met elkaar te delen.

Wat heeft Social Learning mij te bieden?

Veel leerprofessionals ervaren het als een uitdaging Social Learning een goede plek te geven binnen de blend. Voor professionals is Social Learning daarnaast, bewust of nog onbewust, een belangrijke manier om persoonlijk en vakmatig in ontwikkeling te blijven. In deze MOOC onderzoeken we hoe je Social Learning in kunt zetten voor je eigen ontwikkeling en voor de ontwikkeling van anderen.

Hoe gaan we werken?

De MOOC heeft een doorlooptijd van 4 weken. Elke week bieden we een aantal bronnen (blogs, filmpjes, artikelen etc.) aan, vergezeld van een aantal discussievragen. Over die discussievragen kun je via het platform met elkaar in gesprek. Wil je je enkel laven aan de bronnen en meelezen in de discussie? Dat is ook goed. Heb je aanvullingen in de vorm van nieuwe bronnen? Graag! Op die manier maken we van deze MOOC een echte Social Learning exploration. De tijdsinvestering per week bedraagt, afhankelijk van je enthousiasme, minimaal 2 uur.

De thema’s per week

 1. Wat is Social Learning?
 2. Welke vraagtekens kun je zetten bij Social Learning?
 3. Hoe kan ik Social Learning zelf benutten?
 4. Hoe kan ik Social Learning inzetten voor het leren van anderen?

MOOC Facilitators

De inhoud van deze MOOC is ontwikkeld door Sam Burrough en Martin Couzins. Zij hebben begin dit jaar met veel succes de Engelse versie van de MOOC Exploring Social Learning gemodereerd.

Marlo Kengen

Petra Peeters

De Nederlandse adaptatie van deze MOOC is ontworpen en wordt gemodereerd door Marlo Kengen en Petra Peeters van de bachelor Opleidingskunde van de HAN  (Hogeschool Arnhem Nijmegen) in samenwerking met MOOCFactory. Marlo Kengen en Petra Peeters zijn beiden docent, trainer en mentor van de voltijd en deeltijd studenten die zich bekwamen tot Learning& Development-professionals in verschillende HRD onderwerpen. Zij zijn beiden afkomstig uit het bedrijfsleven en beschikken over een groot internationaal netwerk in de opleidingskundige wereld.

Over het platform

We zullen via de nieuwste versie van Curatr gaan werken, wat betekent dat je als een van de eersten een aantal interessante nieuwe functionaliteiten mag uitproberen en ons mag vertellen wat je hiervan vindt. Nieuwe functionaliteiten in deze versie zijn onder andere een nieuwe user-interface (playlist-gedachte), real-time chat met twitter integratie en een compleet verbeterde gebruikersprofiel.

Voor wie is deze MOOC

Deze unieke MOOC is bedoeld voor opleidingskundigen, Learning & Development- en HR-professionals die hun ideeën rondom Social Learning verder willen verdiepen en vertalen in actie. Stap in en neem de ruimte om je eigen ideeën te exploreren, te verdiepen en te delen met andere deelnemers. Deelname is geheel gratis.

Logo Opleidingskunde

hr_community

Geplaatst in: Home, MOOC's
Francois Walgering

Over de Auteur:

François Walgering is mede-eigenaar van de MOOC Factory is expert op Massive Open Online Courses (MOOC’s), social learning, gamification en content curation. Tevens heeft hij zich gespecialiseerd op het creëren van Learning Landscapes en het verzamelen van (individuele) leerervaringen met Learning Record Stores (LRS’n), TinCan/xAPI. Hij is jarenlang werkzaam geweest binnen het Ministerie van Defensie als opleidingskundige en heeft gewerkt aan grote veranderprojecten rondom opleiden en ontwikkelen van medewerkers zoals het implementeren van Serious Gaming binnen verschillende opleidingscentra.

8 Reacties

 1. Johny zegt:

  Ik wil me graag registreren maar krijg telkens een foutmelding ‘username is not valid’.

 2. Carin de Weme zegt:

  Dag,

  Ik heb me aangemeld voor deze MOOC en aangezien dit voor de eerste keer is, wil ik toch vragen hoe het exact werkt. Moet ik rekening houden met een bepaalde tijd dat iets plaatsvind in deze 4 weken of is het allemaal zelf te bepalen? Dit ivm planningstechnische zaken voor de agenda ivm business trips.
  Alvast bedankt.

  Mvg,
  Carin de Weme

  • Jos Maassen zegt:

   Carin. Deze MOOC heeft een duur van 4 weken (elke week een level). We schatten een gemiddelde tijdsinvestering in van 2uren per week. Wanneer je inlog, is puur aan jou!

 3. Annemiek Zwartkruis zegt:

  Dag,
  Ook mij lukt het niet te registreren. Is het mogelijk dat ik handmatig aan de deelnemerslijst word toegevoegd?
  Vriendelijke groet,
  Annemiek Zwartkruis

 4. Marlo Kengen zegt:

  Voor wie wat meer praktische informatie zoekt over onze MOOC beantwoord ik hieronder een aantal veelgestelde vragen:

  Wanneer start de MOOC?
  De Nederlandse MOOC Exploring Social Learning start op 18 mei a.s. Je kunt ook na die datum nog instromen. De MOOC duurt vier weken.

  Welke onderwerpen komen aan de orde?
  Elke week kijken we vanuit een andere invalshoek naar het onderwerp Social Learning. De opbouw ziet er als volgt uit:
  – Week 1: Wat is Social Learning?
  – Week 2: Social Learning in perspectief
  – Week 3: Hoe kan ik Social Learning benutten voor mijn eigen ontwikkeling?
  – Week 4: Hoe kan ik Social Learning inzetten voor het leren van anderen?

  Hoe werkt de MOOC?
  We bieden wekelijks nieuwe bronnen aan in de digitale MOOC-omgeving. De nieuwe inhoud is iedere week beschikbaar vanaf maandag 13.00 uur (behalve op 2e pinksterdag; dan is de nieuwe inhoud op dinsdag beschikbaar). Je kunt de bronnen bestuderen, online discussiëren en links toevoegen op elk gewenst moment.

  Zijn er deadlines waar ik rekening mee moet houden?
  Als je een week geen tijd hebt, dan kun je ook later de bronnen bestuderen, discussies lezen en reageren. We werken niet met toetsen of andere deadlines. De enige ‘beperking’ is dat je pas toegang krijgt tot het materiaal van de volgende week als je een bepaald deel van de voorgaande week hebt bekeken.

  Een Engelse titel, een Nederlandse MOOC… Hoe zit het met de taal?
  De leeromgeving is geheel in het Nederlands. Aangezien de MOOC origineel ontwikkeld is in Engeland, maken we wel deels gebruik van Engelstalig bronnen.

  Hoe sociaal is de MOOC Exploring Social Learning?
  In deze MOOC hebben we allerlei bronnen rond Social Learning verzameld. Die bronnen zijn de basis voor de discussie over dit begrip en de toepassingsmogelijkheden ervan. We waarderen jullie bijdrage daar aan. Wil je alleen meelezen en ‘liken’, dan is dat ook prima. Heb je aanvullende bronnen, deel ze!

Plaats een reactie

Please insert the signs in the image:

AANMELDEN NIEUWSBRIEF