Clicky

Door oktober 23, 2013 0 Reacties Lees meer →

MOOC-initiator van de UvA Den Boon: ‘We maken straks deel uit van de wereldwijde community’

‘Deel uitmaken van de wereldwijde community. Loskomen van het ‘in hall lecture only-principe’ en inspelen op de nieuwe digitale werkelijkheid.’ Dat zijn twee speerpunten die MOOC-initiator Arie den Boon van de Universiteit van Amsterdam noemt in de aanloop naar de nieuwe UvA MOOC; half januari 2014 begint de Introduction to Communication Science.

De UvA (via Coursera) is de eerste Nederlandse universiteit die zich op het ‘massale online onderwijspodium’ begeeft. Daarnaast zijn ook de Universiteit Leiden (via Coursera) en TU Delft (via edX) actief.

Schetsen en tekeningen

Den Boon vertelt  me hier – we hebben afgesproken in het mooie atrium van het Bushuis in het centrum van Amsterdam – over het idee achter de eerste MOOC. ‘We willen een MOOC die gemaakt is voor de nieuwe, digitale werkelijkheid, dus niet een opgenomen college. Dat werkt niet. We willen het visueel aantrekkelijker maken, door niet alleen hoogleraar Rutger de Graaf in beeld te brengen, maar de tekst te verhelderen door bijvoorbeeld schetsen en tekeningen te laten zien. Met prikkelende dilemma’s en uitspraken nodigen we studenten uit om met elkaar in discussie te gaan. Dat is veel aantrekkelijker en de discussies verrijken het college enorm’.

Om vast een idee te geven, zie hier de ‘teaser’ voor ‘Introduction to Communication Science.’

Den Boon is er al bij sinds de eerste MOOC die gegeven werd. Samen met 160 duizend andere deelnemers volgde hij Introduction to Artificial Intelligence door Stanford University. Hij werd gegrepen door deze vorm van onderwijs en is vast van plan hier zelf iets mee te gaan doen. Dat komt ten eerste door zijn (en die van zijn collega’s) enorme nieuwsgierigheid naar de ontwikkelingen en mogelijkheden die nieuwe onderwijsvormen met zich meebrengen. Wat is nou een betere manier om ervan te leren dan zelf een MOOC te starten?

Van branding tot topwetenschap

Daarnaast ziet Den Boon ook nog andere voordelen van het opzetten van een MOOC. ‘Denk ten eerste aan de (wereldwijde) branding voor onze universiteit, een niet-onbelangrijk neveneffect. Het biedt ook kansen voor onze eigen studenten, omdat het een prachtig middel is om college te volgen en onderwijs interessant en interactief te maken. We zien dat studenten die online participeren een hogere waardering en eindcijfer geven dan studenten die het college van Rutger de Graaf in de collegezaal volgen. Tot slot helpt het natuurlijk ook om hiermee studenten en topwetenschappers te werven.’

Lees hier meer over de eerste MOOC van de UvA of schrijf je vast in.

Ervaringen delen

Hier op Sociallearningrevolution.nl zullen de drie MOOC-experts van de UvA, Arie den Boon, Rutger de Graaf en Frank Benneker, om de beurt en vanuit ieders eigen visie en expertise hun ervaringen delen rond de ontwikkeling van de MOOC.

Geplaatst in: Blogs, Home

Over de Auteur:

Plaats een reactie

Please insert the signs in the image:

AANMELDEN NIEUWSBRIEF