Clicky

Door oktober 8, 2013 0 Reacties Lees meer →

De ‘Uni van Nederland’ is van ons allemaal

Het kon natuurlijk niet uitblijven. Een universiteit die van iedereen is. In Nederland. Na collegeachtige items in De Wereld Draait Door en een afgeleide De Wereld Leert Door is deze stap in ons land gauw gezet. Alle voorwaarden zijn er, van het grote publiek tot de technische middelen tot de verborgen schatten die totnutoe alleen zichtbaar werden in Neerlands collegezalen.

Wat is er voor nodig? Doortastende initiatiefnemers, Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn in dit geval. Verder een goede camera, geluid, live publiek, een online crowd en tot-de-verbeelding-sprekers. De onderwerpen van de online college’s doen er dan niet eens zo heel erg toe. Juist materie die misschien heel weinig tot de verbeelding spreekt – zoals aansprakelijkheidsrecht  – toveren deze 36 hoogleraren om tot onderwerpen om van te smullen.

Niet afstuderen

Vooralsnog gaat het ‘de Uni van Nederland’ vooral om het wijd verspreiden van hoorcolleges door het op te zetten als een MOOC. Over afstuderen aan deze universiteit is nog niet gesproken, maar dat lijkt het doel dan ook niet te zijn. Neem de bouwvakker van 50 die in zijn leven nooit een studieboek heeft gelezen, laat staan een collegezaal van binnen had gezien; die staat nu te juichen bij het idee iets te kunnen leren. In slechts 15 minuten – de lengte van een online college – en op een drempelverlagende manier.

Collegegeld hoeft niet te worden betaald, geen kosten- en tijdrovende afstanden of dure studieboeken: de collegezaal en de studiestof wanneer je wilt gratis op computer, smartphone of tablet. Voorkennis of hoge graad van intelligentie zijn ook misbaar, de hoogleraren beheersen namelijk als geen ander de Jip-en-Janneke-retoriek. Dus wie wil er nu geen college volgen aan de Universiteit van Nederland?

Tot zover de voorbeschouwing. De daadwerkelijke lancering van de universiteit is daar. Ik sta te popelen om het het eerste college te volgen, jullie ook? Met als bijkomend voordeel dat laatkomers niets hoeven te missen, een ander voordeel van de MOOC.

Frontale lob

Bekijk hier het eerste college van  Prof. dr. Erik Scherder, neuropsycholoog, over dat bewegen belangrijk is voor je hersenen. Gaat je geheugen kapot als je teveel voor je computer/tv hangt?

Net cabaret

Op een leuke, interactieve en bovenal herkenbare manier legt hij uit dat 60% van de Nederlanders de bewegingsnorm niet halen. Sjokkende studenten die het ov pakken, naar college gaan en geen zin hebben om daarna nog te sporten. De frontale lob, de lob van het initiatief en van de motivatie, kortom de lob waar je nog nooit over hebt gehoord zal vanaf nu het excuus zijn om van alles niet te doen: ‘Nee, mijn lobje hangt, dus sporten zit er niet in vanavond.’

De volle collegezaal in Club Air draagt wel degelijk bij aan het geheel: het lijkt zo een soort korte conference van een cabaretier, wat bijdraagt aan de amusementswaarde. Kortom, net zo leuk als cabaret en daardoor aantrekkelijk voor een heel breed publiek; exact zo divers als wij Nederlanders.

Heel benieuwd naar het volgende college, lekker vanuit mijn luie stoel.

Alle colleges

Hier op de site van de Universiteit van Nederland vind je alle colleges die totnutoe zijn gegeven.

Geplaatst in: Blogs, Home

Over de Auteur:

Plaats een reactie

Please insert the signs in the image:

AANMELDEN NIEUWSBRIEF